CEBIT 2018 – Buduća mobilnost, inteligentna mobilnost!

U vreme digitalizacije mobilnost se menja znatno brže od ostalih sektora industrije. Poseban segment sajma Cebit 2018 posvećen je mobilnosti u budućnosti gde ujedinjeni pioniri na ovom polju prikazuju svoje vizije i strategije daljeg razvoja. Ove godine sajam Cebit se održava u terminu 11/15.06., a mi Vas pozivamo da nam se pridružite i putujete sa nama!

U budućnosti automobil neće biti samo sredstvo za prevoz od tačke A do tačke B. Biće to istovremeno i “data provider” i internet nod i mesto za zabavu… Na Cebitu će između ostalog biti prikazana inteligentna mobilnost u digitalnoj budućnosti. Tako će Volkswagen, koji je na ovom polju prisutniji nego ikada, izložiti svoju viziju autonomne vožnje, “quantum computing”-a, “car shareing”-a… njihovi kompetentni stručnjaci za digitalizaciju i IT će prikazati šta je aktuelno i u kom pravcu se ide dalje, jednom rečju, Volkswagen će na Cebitu 2018 napraviti pravi festival inovacija.

Jedan od značajnih izlagača na sajmu Cebit 2018 će biti i DB-Deutsche Bahn – nemačka železnica. Digitalna transformacija transporta i mobilnosti je neminovnost koju DB povezuje sa svojih više od 5 miliona putnika dnevno. Ova kompanija već danas omogućuje svojim putnicima pravu e-mobilnost i pravo produktivno vreme provedeno u putovanju za razliku od samovozećih automobila koji takvu ponudu tek treba da uvedu. Oni očekuju da do 2030. godine dupliraju broj putnika, pojačaju digitalizaciju i uvedu hiljade novih vozova a da pri tome ne grade nove pruge. Na koji način će to postići može se videti na njihovom štandu u hali 25 sajma Cebit. Tu će biti prikazana i nova aplikacija za čekiranje putnika koja koristi led tehnikom osvetljene perone, sisteme za vođenje putnika koji pokazuju vrata na vozu na koja treba ući i gde su mesta slobodna, i sve to još pre dolaska voza na peron. Biće tu prikazani i regionalni vozovi budućnosti sa posebnim vagonima namenjenim za poslovne i lične potrebe, kao i za zabavu tokom puta. U vozove će biti uvedeni multifunkcionalni moduli koji će se svakodnevno i lako prilagođavati profilu putnika i njihovim potrebama. Kao ilustraciju budućnosti DB će na sajmu Cebit 2018 prikazati regionalni voz koji omogućuje permanentno praćenje događanja na FIFA Svetskom kupu. Njihova zamisao je tzv. “idea train” koji kombinuje digitalne usluge sa “feel good” atmosferom tokom putovanja što će doprineti zadovoljstvu u putovanju i, na kraju, povećanom broju putnika. Na licu mesta će prikazati “idea train” u pravom svom obliku (1:1) u koji se može ući. To će biti double-decker vagon koji povezuje koncept vizionarskog enterijera sa “feel good” atmosferom i celom paletom digitalnih usluga. Ono što je planirano kreće se od prostora za relaksaciju i odmor, preko funkcionalne zabave i radnog prostora, pa sve do digitalnog fitness studija. Takođe, Deutsche Bahn planira i tzv. “Komfort check-in” opciju integrisanu u “DB navigator” aplikaciju za putnike koji putuju sa mobilnom ili on-line voznom kartom. Putnici će sedeti na svojim mobilno rezervisanim sedištima, čekiraće se svojim smart telefonima, validiraće svoju digitalnu voznu kartu na isti način, te će se izbeći potreba provere karata… Sve će to uživo biti na raspolaganju posetiocima sajma Cebit 2018.

Najveća evropska automobilska asocijacija nemački ADAC takođe donosi raznovrsne inovacije i modele na sajam Cebit. Njihovi eksperti iz “mobiliti kluba” će dati prikaz novosti koje planiraju već u skoroj budućnosti.

e.GO i IONITY uveliko rade na e-mobilnosti. Kako bi trebalo da izgleda mobilnost u velikim gradovima i industrijskim područjima? Njihovi stručnjaci promovišu električni autobus, električni “city car”… U cilju omogućavanja brzog punjenja na dugim distancama IONITY gradi snažnu evropsku mrežu stanica za punjenje. Posetioci će moći na njihovim štandovima da sagledaju virtuelni svet e-mobilnosti koristeći sva njihova iskustva na ovom polju.

Dakle, Cebit 2018 je jedinstveno mesto na kome možete sagledati pravce u kojima će se kretati pojam mobilnosti u budućnosti. Tu se može videti sve što je usmereno ka digitalizaciji, kako biznisa i poslovanja, tako i javne administracije i društva najšire gledano. Vreme je da se uskladimo sa svetskim trendovima pa vas pozivamo da sa nama putujete na CEBIT 2018 i uživo iskusite inteligentnu mobilnost!