CEBIT 2018 – Biznis festival inovacija i digitalizacije

Pozivamo Vas da nam se pridružite i sa nama otputujete u Hanover na sajam CEBIT 2018 koji se ove godine održava u terminu 11-15.06.2018. Podsećamo, termin održavanja sajma CEBIT je pomeren sa marta na jun, a ceo sajam je pretvoren u pravi festival inovacija i digitalizacije. Biće uzbudljivo!

Neke od tema na ovogodišnjem Cebitu su:

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Na koji način prirodna inteligencija može učiniti veštačku inteligenciju svima pristupačnom?

Na ovo ključno pitanje primene veštačke inteligencije u svakodnevnom životu odgovor pokušava da pruži Frauhofer institut za inteligentne analize i informacione sisteme (IAIS). Njihov NEPO jezik za tzv. grafičko programiranje dizajniran je tako da omogući praktično svima komunikaciju sa veštačkom inteligencijom. Svako ko je zainteresovan da se bavi programiranjem robota može to već danas da uradi na sajmu Cebit 2018. Tako je nedavno grupa srednjoškolskih devojaka povodom dana žena isprogramirala “NAO robot” da samostalno pozdravi Kancelara Angelu Merkel. Tajna njihovog uspeha je već pomenuti NEPO programski jezik koji su devojke sa lakoćom savladale i tom prilikom primenile. NEPO je u stanju da inteligentne algoritme prilagodi širokoj publici. Poenta je u tome da baš svako može da upravlja veštačkom inteligencijom, te da se buduće generacije blagovremeno uhvate u koštac sa već prisutnim izazovom.

Pod sloganom “kodirajte vašu smart kuću” pomenuti institut poziva posetioce sajma Cebit 2018 da na licu mesta probaju da programiraju robote, sagledaju specijalističko polje kognitivnih sistema i otkriju futuristička scenarija od poslovne primene do primene u inteligentnim kućama. Jedan od primera je programiranje inteligentnog usisivača-robota Kobold VR200. Izvesno je da će posetioci sajma Cebit 2018 biti u prilici da se sretnu sa brojnim inteligentnim asistentima kojima je laka programibilnost zajednička karakteristika.

NOVE TEHNIKE I DISRUPTIVNE TEHNOLOGIJE

Kada postane teško možemo se osloniti na veštačku inteligenciju! To je slogan koji će na svom štandu koristiti nemački (DFKI) Istraživački centar za veštačku inteligenciju. Radi se o projektu “RECUPERA” namenjenom rehabilitaciji. Cilj je da se razvije inovativni, mobilni oklop za celo telo paralelno sa aktivnim subsistemom za robotizovanu podršku prilikom rehabilitacije neuroloških oboljenja. Takav oklop u stanju je da izvede skoro kompletan spektar ljudskih pokreta kroz primenu najnovije kontrolne tehnologije i ultralako inženjerstvo zajedno sa online sistemom za evaluaciju biosignala. Vrlo bliskom saradnjom sa rehabilitacionim institucijama evaluirani su posebno kreairani podsistemi namenjeni za rehabilitaciju bolesnika pogođenih moždanim udarom.

DFKI u saradnji sa nekoliko instituta širom Nemačke je vodeća istraživačka institucija koja radi na inovativnom softveru i njegovoj komercijalnoj aplikaciji na industrijskom polju. Njihovi projekti se kreću kroz sve razvojne nivoe, od osnovnih istraživanja sa premisom primenjljivosti, pa do kreiranja finalnog primenljivog proizvoda.

DFKI će na sajmu CEBIT 2018 pored navedenog prikazati još petnaestak aktuelnih projekata na ovom polju.

Pozivamo Vas da sa nama uronite u čari ovogodišnjeg CEBIT-a. Prijave za putovanje su u toku!