Hannover Messe 2018 – Digitalni blizanci

Vodimo Vas na hanoverski sajam tehnike Hannover Messe gde će vas u budućnost uvesti digitalni i fizički “kolega” koji međusobno razmenjuju podatke koji se permanentno prikupljaju putem ugrađenih senzora. Čini Vam se da je ovo film žanra naučna fantastika?! Ne, ovo je realnost i biće predstavljena na sajmu Hannover Messe koji se održava u terminu 23/27.04.2018.

Uz pomoć senzora kompanije detektuju greške još u razvojnoj fazi proizvodnje. Nadgledanje se ne završava u proizvodnji već se ono nastavlja i nakon distribucije. Raznolikost proizvoda, veći kvalitet i manji proizvodni troškovi su razlozi za revolucionarni pristup funkcionisanju različitih industrija danas. Virtuelni blizanac prati fizički proizvod od inicialnog koncepta kroz proces dizajna do proizvodnje i nadogradnje pomažući da digitalno konstruisana mašina funkcioniše što bolje.

Digitalni blizanac je digitalna predstava fizičke mašine u industriji i koristi se da optimizuje dizajn proizvoda i osigura operativnost bez grešaka. Za razliku od nekadašnjih prototipova, on je formiran na bazi visoko preciznih 3D CAD modela kojima su dodeljena sva svojstva i funkcije planiranog proizvoda, od materijala od kojih su napravljeni, preko senzorskih sistema do pokreta i dinamike fizičke-realne mašine. Ovakav pristup je značajan korak ka ranom utvrđivanju mogućih grešaka i otklanjanju istih pre početka proizvodnog procesa. Istovremeno, eliminiše se potreba za razvojem skupih prototipova…

Tokom svog bivstvovanja blizanci su uvek u kontaktu, čak i posle proizvodnje i prodaje fizičkog proizvoda. Realna-fizička mašina je opremljena senzorima koji permanentno šalju podatke o statusu svojoj virtuelnoj reprodukciji. Sistem upravljanja ovakvim odnosom funkcioniše kao digitalna biblioteka koja sakuplja podatke i poredi ih sa specifikacijama po kojima je proizvod napravljen. Ukoliko se pojave neslaganja, tada stupa na scenu čovek koji iznalazi rešenja direktno na digitalnom blizancu, nakon čega realna mašina razmenom podataka dobija instrukcije u skladu sa izmenjenim karakteristikama.

Jasno je da se uz ovakav digitalni pristup industrijskom razvoju javlja i problem IT sigurnosti. Dakle, nije u pitanju samo fizička sigurnost mašina kroz alarmne sisteme i pristupne kodove. Radi se, pre svega, o mogućem eksternom pristupu sa svim nepoznanicama koje sa sobom takav pristup može da nosi. Zbog toga veliki proizvođači industrijskog softvera ulažu ogromne napore da obezbede, ne samo sistemsku i mrežnu sigurnost, već i integritet celog sistema.

U budućnosti, svi učesnici u “igri” će biti umreženi, od dobavljača preko proizvođača do korisnika. A, sva pažnja će biti usmerena na jako mrežno povezivanje proizvođača mašina, elektro inženjera i IT strukture. Budućnost ovakvog industrijskog IT povezivanja možete uživo videti na sajmu Hannover Messe 2018, pa Vas stoga pozivamo da nam se pridružite na putovanju. Raspoloživih termina za putovanje je više, a prijave su još uvek u toku!