Hannover Messe 2018 – Lake konstrukcije

Ove godine veliki hanoverski sajam tehnike Hannover Messe otvara svoja vrata u terminu 23/27.04.2018. Pozivamo Vas da nam se pridružite na putovanju i upoznate se sa čarima napredne industrije! Ovaj post posvećujemo lakim konstrukcijama koje su danas lakše nego ikada…

Osnovni zahtev koji se postavlja pred modernu industriju je da završni proizvod bude lagan a da se pri tome ne remete njegova stabilnost i pouzdanost. Smanjenje količine upotrebljenog materijala i energije nisu dovoljni u tom smislu. U cilju poboljšanja konkurentnosti nužno je da kompanije, kako velike tako i male, što pre prihvate nove trendove u upotrebi lakih materijala. Trenutni fokus kod lakih konsrukcija je na permanentnom ojačanju efikasno orijentisanim vlaknima što rezultira boljim mehaničkim osobinama strukture. Tako na primer BMW primenjuje karbonska vlakna za ojačanje polimera kod proizvonje šasija za svoje “I” modele. I ne samo to, kada je u pitanju proizvodnja prednjih delova i spojlera, sedišta, pedala, stubova, upotreba termoplastičnih sistema je veliki potencijal za smanjenje težine i osiguranje stabilnosti.

Kada je težina važna stavka od posebnog značaja su hibridne lake konstrukcije koje pre svega zavise od strukture mešavine materijala. Kombinacije aluminijuma, čelika, magnezijuma, CFRP (carbon fiber reinforced polyimer) su daleko efikasnije od korišćenja monolitnih opcija. To rezultira žilavijim, čvršćim i krućim komponentama koje omogućuju bolje upijanje vibracija. Tako na primer firma Engel iz Austrije, proizvođač mašina za livenje injektiranjem, udružuje snage sa avio i automobilskom industrijom u cilju iznalaženja rešenja za lake konstrukcije. U njihovom tehnološkom centru nedavno su razvili komponentu za novi tzv. pick-and-place robot. Mešanjem livenog aluminijuma sa termoplastičnim karbonskim vlaknima smanjili su težinu pokretne robotske ruke za 40 %. Na taj način robotu treba znatno manje energije a da je pri tome njegov rad ubrzan za 20%.

Kod lakih konstrukcija 3D štampa je napravila pravu revoluciju. Na ovaj način proizvođači su u mogućnosti da konstruišu trodimenzionalnu formu u jednom koraku i to bez alata. 3D štampači mogu čak da generišu i kompletne strukture, unutrašnje funkcionalne komponente, itd. Pri svemu tome, 3D komponente su teške do 50% manje nego od tradicionalno pravljenih formi.

Primena rešenja iz prirode, takozvana “bionika” sve više dobija na značaju kod lakih konstrukcija. Ideja je bazirana na adaptivnosti flore i faune na okolinu. Tako je proizvođač sedišta Recaro u nekoliko prilika pronašao inspiraciju u životinjskom carstvu. Pri konstrukciji sediša za električni auto dizajn je inspirisan kožom reptila što je rezultiralo stabilnom konstrukcijom uz uštedu prostora i istovremenu sposobnost ventilacije.

S obzirom na to da su zahtevi pred lakim konsrukcijama sve veći, ona se nameće kao nužan inovativni pristup. Trenutno postojeća rešenja i trendovi mogu se sagledati na ovogodišnjem Hanoverskom sajmu tehnike, pa Vas pozivamo da nam se pridružite da zajedno zavirimo u budućnost. Putovanje na Hannover Messe se približava, a prijave su još uvek u toku!