Hannover Messe 2018 – Industrija 4.0

Ove godine na sajmu Hannover Messe koji se održava u terminu 23/27.04. upoznaćemo se sa najnovijim industrijskim postrojenjima koja uglavnom samostalno funkcionišu. U pitanju su inteligentne mašine koje međusobno komuniciraju i dele informacije o predmetu koji obrađuju, a tek povremeno zatraže ljudsku pomoć!

Vizija postaje stvarnost sa Industrijom 4.0. Inteligentne fabrike su, zapravo, niz umreženih proizvodnih mašina koje se samostalno osposobljavaju za pojedine zadatke koristeći najnoviju komunikacionu tehnologiju. Temelj ovakve industrijske revolucije je tzv. IoT (internet of things – internet stvari) koji omogućava permanentnu razmenu informacija između svih učesnika, od proizvodnih robota do sistemskog upravljanja inventarom. Ovakav pristup povezuje proizvodne i logističke procese čineći industriju inteligentnijom, efikasnijom i održivijom.

Današnje kompanije u svom razvoju korak po korak integrišu inteligentne mašine u proizvodni proces. Tako npr. poznati proizvođač alatnih mašina Trumpf u proizvodnji za sečenje koristi lasere sa inteligentnim sočivima. U slučaju da se sočivo isprlja mašina automatski šalje informaciju timu za održavanje. Primena ovakvog pristupa ima očigledne koristi i to iz više uglova – od izbegavanja grešaka u proizvodnji do uštede na nepotrebnom servisiranju i čišćenju. Slično tome, proizvođač softvera SAP je otišao korak dalje. Predmet koji se obrađuje u sebi sadrži informacije šta sve na njemu treba uraditi. Mašine registruju te informacije, u mogućnosti su da proizvode čak i više verzija zadatog proizvoda i automatski se obučavaju za dalju proizvodnju…

U ovakvim okolnostima, posebno kod manjih kompanija, javlja se i skepticizam po pitanju sigurnosti podataka i zadatih zadataka. To je neminovnost koja prati današnji razvoj u svim sferama i IT industrija u potpunosti je posvećena rešavanju takvih problema. Takođe, mnoge kompanije koje prate trendove susreću se sa nedostakom kvalifikovanih radnika koji mogu da prate proizvodni proces u fabrikama budućnosti. Industrija 4.0 zahteva ekstenzivno prisustvo multidisciplinarnih stručnjaka, što će se rešavati kako novim obrazovnim sistemima, tako i novim specijalizovanim alatima za izvršenje takvih zadataka. Tako će, na primer, inteligentne naočare u budućnosti korak po korak voditi radnike kroz proces popravke kompleksih sistema, kao što će i inteligentne rukavice momentalno upozoravati na pogrešno instaliranu komponentu.

Izvesno je da pojmovi IAMD (Integrated Automation, Motion & Drives) i Digital Factory označavaju vrlo blisku budućnost u kojoj će se preplitati virtuelni i realni svet, gde će se vršiti intenzivna razmena podataka između razvoja, proizvodnje i distribucije, gde će vladati sinergija između različitih industrija, proizvodnje i intralogistike… Zbog svega toga Vas pozivamo da nam se pridružite i sa nama otputujete u Hanover na sajam Hannover Messe 2018. Prijave su u toku!