Hannover Messe 2017 – 4D PRINTERI I TRANSFORMERSI

Ono što Hannover Messe čini događajem koji nikako ne treba propustiti je, svakako, inovativnost i pogled u budućnost koji ova manifestacija nudi. Ove godine, univerzitet MIT će nas očarati prezentacijom samosklapajućih cevi. Iza te tehnologije stoji veoma jednostavan princip koji umesto softvera, čipova i senzora koristi samo fizička svojstva proizvoda. Ovaj izum otvara potpuno nova poglavlja i beskrajne mogućnosti primene u proizvodnji gde bi se na teško dostupnim mestima mogli koristiti roboti i samosklapajuće mašine.

Naravno, pitate se kako je sve to moguće. Proces transformacije je omogućen uz pomoć korišćenja tehnologije 4D printanja koje objekte “oživljava”. Da bi nam pokazali kako, naučnici sa Harvard univerziteta su demonstrirali kako napraviti cvet koji se automatomatski u kontaktu sa vodom otvara.

Papirni cvet je premazan hidrogelom od celuloznih vlakana, malo gline i plastičnih monomera pomešanih zajedno. U kontaktu sa vodom cvet se otvara i pravi potpuno drugačiji oblik od prvobitnog. Ova vrsta 4D printanja nije rezervisana samo za korišćenje vode, već se za transformisanje objekata mogu koristiti i toplota, kretanje ili bilo koja druga energija koja može uticati na objekat. Uzbudljivo, zar ne?

Podsećamo, ove godine Hannover Messe se održava u terminu 24/28. april 2017. Prijave za putovanje su u toku. Kontaktirajte nas!