Hannover Messe 2017 – Radeći zajedno bićemo energetski efikasniji

hannover-messeHanoverski sajam tehnike jedan svoj značajan deo posvećuje temi energetske efikasnosti. Svi smo svesni neophodnosti takve orijentacije, pre svega zbog smanjenja troškova poslovanja, a takođe i iz ekoloških razloga. Generalno mišljenje je da je vrlo skupo preko noći preusmeriti se i promeniti strukturu energetske potrošnje. Sa druge strane, analize ukazuju na to da je osnovni uzrok percepcije visokih troškova u stvari neznanje tj. neobaveštenost.
Pat poziciju su još pre 15tak godina Švajcarci preokrenuli u zajednički dobitak. 10-15 kompanija iz iste delatnosti, tj. istog ekonomskog sektora počelo je da saradjuje na temu energetske efikasnosti. Sastajali su se nekoliko puta godišnje, razmenjivali znanja i iskustva i implementirali nove zaključke u praksu. Takva inicijativa, iako na prvi pogled nikako spektakularna, u praksi je ostvarila vrlo značajne rezultate. Vremenom je nastala mreža kompanija koja je bivala sve veća i veća i koja je na kraju imenovana akronimom LEEN (Learning Energy Efficient Network).
Nemačka vlada je na bazi švajcarskog iskustva 2014. godine preduzela mere da se nemačka privreda adekvatno organizuje i usmeri, a očekuje se da do 2020. godine bude realizovano oko 500 mreža koje će značajno povećati energetsku efikasnost u industriji, trgovini i maloprodaji.
Rezultati akcije su bili sledeći:
Formirano je oko 30 pilot mreža uz učešće oko 370 kompanija. U proseku svaka od njih je ostvarila energetske uštede u iznosu od 2.700 Megavat sati, 940 tona karbon dioksida i 180.000€ troškova za energiju godišnje. Tome svakako treba dodati i benefite regionalnih kompanija usled obima investiranja umreženih partnera… U proseku mreže kompanija investiraju oko 7 miliona evra u periodu od 3-4 godine! Koji profesionalac može da odoli izazovu da sve ovo vidi uživo?
I ove godine kao i prethodnih vodimo vas na sajam Hannover Messe koji se održava u terminu 24/28.04.2017. Mesta još ima, prijave su u toku!