Hannover Messe 2017 – Digitalni blizanci, Koboti i Veštačka Inteligencija

industrialautomation-pm1_content_image_full_widthDigitalni blizanci, ma koliko izraz čudno zvučao, predstavljaju virtuelni uzorak budućih proizvoda ili usluga kroz digitalnu simulaciju procesa proizvodnje. Pri ovakvoj simulaciji nije neophodno konstruisati skupe prototipe, gubiti vreme i novac na testiranja i slično. Cilj je izvući maksimum iz raspoloživih izvora, a da pri tome saznamo da li je proizvod podoban za dalju proizvodnju ili ne. Sajam Hannover Messe će nas upoznati sa digitalnim blizancima i demonstriraće njihov rad.

A, šta je to COBOT (kobot)?! Šta reći kad tekst editor ispod reči “cobot” podvlači crvenu crtu, osim da je ideja toliko nova da ni tekst editor NIJE U TOKU! Etimološki gledano reč je nastala od “collaborative robot” ili robot koji sarađuje, što znači da je u stanju da radi sa ljudima i sa njima deli radni prostor (za razliku od klasičnih robota koji su uglavnom sami sebi dovoljni). Na sajmu Hannover Messe posetioci će imati priliku da vide kobote na delu.

Veštačka inteligencija danas podrazumeva pre svega aplikacije koje omogućuju da mašine uče i permanentno se usavršavaju u skladu sa svakodnevnim potrebama. Tipični primeri su samoučeći kompjuteri, aplikacije za prepoznavanje fotografija, vozila bez vozača koja se uklapaju u svakodnevni saobraćaj i slično. Pozivamo vas na sajam tehnike Hannover Messe da zajedno uronimo u beskrajan svet inovacija koje će nas inspirisati.

Podsećamo, ove godine, sajam tehnike Hannover Messe se održava u terminu 24/28.04.2017. Iako deluje da vremena ima na pretek, ne zaboravite da je ovo veliki sajam i da je potrebno blagovremeno organizovati putovanje. Ove godine kao i mnogo prethodnih vodimo vas na sajam Hannover Messe!