Sajam CeBIT 2017 – Al j’ lep ovaj svet onde potok ovde BOT

BotsNe tako davno koncepcija botova je bila svrstavana u naučnu fantastiku, a danas je maltene nemoguće sa sigurnošću znati da li na Internetu komuniciramo sa osobom ili računarom. Ove godine sajam CeBIT posebno će se osvrnuti na botove i njihovu primenu u svakodnevnom životu.

Iako ideja deluje kontroverzno, primena botova u velikoj meri olakšava svakodnevnu komunikaciju, i velike organizacije poput Unicefa, Dojče Telekoma i Ikee ih rado koriste. U današnje vreme, kada su sve informacije i proizvodi dostupni 24/7, uobičajeno je da i klijenti očekuju dvadesetčetvoročasovnu podršku. Kako se većina pitanja ponavlja, a ljudska snaga košta, za ovu svrhu se anagažuju botovi koji umesto ljudi komuniciraju. Četbotovi su najpopularnija forma korišćenja botova.

Prednost korišćenja botova u mnogome određuje količina informacija koje oni za kratko vreme mogu obraditi. Odmah po stupanju u komunikaciju, četbot je već informisan o tome: da li ste sa istog računara već nešto pitali, koja su rešenja obično prihvatljiva za postavljena pitanja, koji su uobičajeni odgovori koji zadovolje većinu korisnika, koja je bila Vaša istorija u kontaktima sa kompanijom i slično…

Velika količina informacija i njihov brz protok, znatno olakšavaju odnos sa potrošačima jer se broj nepoznanica smanjuje. Što idemo dalje u razvoj softvera to su pitanja na koje botovi odgovaraju kompleksnija i granica u znanju između čoveka i bota polako bledi…Posebno je zgodno to što korisnik sa botom može komunicirati preko bilo kog postojećeg kanala komunikacije sa kojim je odavno upoznat i koji već koristi (Whatsapp, Facebook i sl.).

Interesantna je i procena da je u američkoj predsedničkoj kampanji više od polovine onlajn pratilaca kandidata bilo NEživo – radilo se o botovima! Eto ideje i za naše političare da ulože u bolje softvere, kako bi nam se botovi kreativnije obraćali i bolje kamuflirali na Internetu.

Podsećamo da Vam stojimo na raspoloaganju za organizaciju Vašeg putovanja na sajam CeBIT koji se ove godine održava od 20. do 24. marta. Vidimo se na CeBIT-u!