Sajam CeBIT 2017 – Zavirimo u digitalnu kuglu budućnosti!

ray-kurzweilOve godine, kada budete planirali putovanje na sajam CeBIT, obavezno rezervišite 22. mart za prisustvo predavanju gdina Reja Kurcvajla (Ray Kurzweil). Nemojte ni razmišljati o tome da propustite obraćanje čoveka, koga štampa poput Vol Strit žurnala i Forbs magazina naziva nemirnim genijem i ultimativnom mislećom mašinom današnjice!

On je direktor inženjeringa u Gugl kompaniji, a takođe je i saosnivač Silicon Valley’s Singularity univerziteta. Pored toga, počasni je doktorant na 21 univerzitetu, a 2015. godine je osvojio i Tehničku Gremi nagradu. Za njegovo ime se vezuju brojna naučno-tehnička dostignuća, uključujući i izum prvog svetskog CCD flatbed skenera i prvog komercijalnog sistema za raspoznavanje govora koji raspolaže ogromnim rečnikom.

Gdin Kurcvajl će se posetiocima sajma CeBIT u Hanoveru obratiti na globalnoj konferenciji 22. marta. Glavna tema obraćanja ovog vizionara biće veštačka inteligencija i njena primena u svakodnevnom životu. Naime, on predviđa da će već do 2030. godine biti moguće koristiti nano robote u krvotoku koji će pozitivno uticati na naš imunološki sistem i popravljati naše zdravlje uz pomoć informacija dobijenih iz nervnog sistema, a koristeći koncept proširene stvarnosti (augmented reality). Koncept proširene realnosti podrazumeva tehnologiju koja informacije iz stvarnog sveta kombinuje sa računarski generisanim slikama i sadržajem i tako objedinjene ih prikazuje na ekranu računara ili mobilnog telefona. Tako korisnik dobija dodatne informacije, proširuje svoju sliku realnosti i dobija novi, do tada nedostupni, prostor za delovanje. Ne, ovo nije naučna fantastika, već samo jedan dan na sajmu CeBIT!

Ovo neće biti jedina tema o kojoj će gdin Kurcvajl govoriti. On će nam približiti svoju viziju budućnosti, biznisa i socijalnih kretanja vezanih za korišćenje vetačke inteligencije u svakodnevnom životu. Iako ovakav pogled na stvari otvara mnogo etičkih i drugih pitanja, ovaj vizionar optimistično gleda na budućnost i poziva sve zainteresovane da zajedno sa njim, na sajmu CeBIT, zavire u digitalnu kuglu budućnosti! Tu smo da za Vas organizujemo putovanje. Rezervišite mesta na vreme!